Openingstijden

In principe willen wij elke zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 t/m 17:00 uur open zijn. Wel is het verstandig om ons vooraf even te bellen. Entrée volwassenen
€ 4,00 (incl. koffie of thee), kinderen tot 16 jaar € 2,00. Het museum is buiten bovenstaande tijden alleen open na telefonische afspraak.

Hoe ontstaat zoiets?

Het begon allemaal met een echte Dinky Toys die ik op mijn zevende kreeg. Het was een oude Austin Taxi en van een tante kreeg ik een Austin A 40 Devon. Met deze twee Austins speelde ik met mijn broers een Austingarage na. Al spoedig kwamen daar een Austin A 40 Somerset en een Austin A 90 bij. Vanaf dat moment was ik niet meer te houden en werd een groot deel van mijn zakgeld gestoken in uitbreiding van mijn (miniatuur)"Austin garagebedrijf". Ik kocht later natuurlijk ook Morrissen en MG's. Eind zestiger jaren, toen de meeste Engelse merken met elkaar gingen samenwerken, begon ik dan ook van Mini tot Jaguar te verzamelen. Deze eerste modellen van mijn verzameling staan ook in het museum. Intussen is de verzameling uitgegroeid zo'n 7000 stuks van zoveel mogelijk merken. De modellen komen uit diverse Europese landen, maar ook uit Zuid-Korea, Hong-Kong en Japan, landen die ik indertijd voor zaken bezocht. Als een bepaald model me aanstond kocht ik het. Ik weet zeker dat, wanneer u ons museum bezoekt, ook u zult genieten van de collectie die ik in de loop der jaren heb opgebouwd.

Waar is het Museum gevestigd?

Asperen maakt deel uit van de gemeente Lingewaal en is gelegen in de Vijfheerenlanden. Het stadje is meer dan 1000 jaar oud en ligt aan het meest kronkelige riviertje van Nederland: de Linge. Het museum is gelegen in het voorste gedeelte van een oude boerderij die dateert uit 1640. Rechts van de middendeur is de oude huiskamer, waarin de miniaturen te bekijken zijn. Links in de zogenaamde opkamer bevinden zich de museum- shop en de koffiehoek.

Wat kunt u zo al verwachten?

Zoals elders in deze folder vermeld, is het allemaal begonnen met Engelse auto's. Het zal dan ook niemand verbazen dat het aanbod van Engelse auto's aanzienlijk is. Daarin neemt de Austin Seven uiteraard ťťn van de ereplaatsen in. De Austin Seven, later de Mini, is na de tweede wereldoorlog de meest nagebouwde auto ter wereld. Maar ook andere dan Engelse auto's komen in het museum ruim aan hun trekken zoals Peugeot, CitroŽn en Renault uit Frankrijk. Ook Alfa Romeo, Ferrari, Fiat uit ItaliŽ en uit Duitsland Porsche, Volks wagen en Mercedes, om er maar eens een paar te noemen. Ongeveer 7000 modellen zijn er te zien van uiteenlopende aard. Buiten Dinky- en Corgi toys zijn er ook minder bekende miniatuur-merken zoals o.m.: Mebetoys, Rio, CB Car, Kingstar, Gama, Politoys, Matrix, Spot-on. Daarnaast worden uiteraard de nog steeds bekende miniatuurmerken als Polistil, Burago, Solido, Matchbox, Norev, Vitesse, Maisto, Schuco, Edocar etc. tentoongesteld. Onze bedoeling is in elk geval u een zo'n gevarieerd en leuk mogelijk aanbod te tonen, in diverse schaalgroottes van auto- en miniatuurmerken. Dit alles in het mooie Asperen aan de Linge, vlakbij Leerdam, het centrum van Nederland.

Berndt Roelvink